
La restauració del cavaller del Castell d’Hostalric la durà a terme un equip d’arquitectes de prestigi internacional
- 17 Juny 2020
Les aportacions realitzades durant el procés participatiu es tindran en compte en els treballs de disseny del projecte definitiu.
“Esqueix” ha estat escollit com el projecte arquitectònic guanyador del concurs públic per a la restauració del cavaller del Castell d’Hostalric. El veredicte del jurat es va donar a conèixer el passat divendres 12 de juny mitjançant un sorteig entre els dos projectes finalistes amb major puntuació, “Esqueix” i “Vellut”; que prèviament havien obtingut una puntuació idèntica de 93 punts per part del jurat.
L’Ajuntament, un cop el projecte estigui redactat, té previst sol·licitar suport econòmic a través d’ajuts de l’1.5% cultural, FEDER i de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat per tal d’obtenir fons per a l’execució dels treballs de restauració.
Un equip d’arquitectes de prestigi dissenyarà el projecte de restauració
L’equip d’arquitectes guanyador del concurs per a la restauració del cavaller d’Hostalric -format per José María Sánchez García i Adriana i Víctor Vázquez Balló- compta amb una llarga trajectòria en el sector i amb diversos reconeixements nacionals i internacionals per les seves intervencions en espais patrimonials. El seu projecte, “Esqueix”, proposa actuacions puntuals sobre el cavaller que només afecten alguns paraments verticals i respecten la volumetria de totes les sales.
José María Sánchez García és membre honorífic del Royal Institute of British Architects i l’any 2017 va rebre la menció d’honor al Premi d’Arquitectura Espanyola. Actualment desenvolupa projectes públics guanyats en concursos d’arquitectura; i el seu despatx ha estat guardonat amb premis d’àmbit nacional i internacional en continents, països i ciutats com Suïssa, Londres, Nova York, Amèrica del Sud o Espanya. A més, els seus projectes també s’han publicat en nombroses revistes d’arreu del món i ha participat en destacades conferències del sector.
Per la seva part, Adriana i Víctor Vázquez Balló són fundadors del gabinet Od’A (Obrador d’Arquitectura), guanyador, entre d’altres, d’una proposta per a un pavelló efímer pel Festival de Girona. Ambdós han pres part en prop d’una desena de concursos d’arquitectura i han assolit diversos premis dins el sector. També tenen una participació activa des de la seva fundació l’any 2018 en conferències i exposicions especialitzades.
L’Ajuntament incorporarà al projecte definitiu les aportacions dels veïns i veïnes
Del 25 de maig al 2 de juny l’Ajuntament va obrir un procés participatiu per tal de recollir l’opinió sobre els sis projectes finalistes per a restaurar el Castell d’Hostalric. A l’enquesta hi van participar un total de 738 persones (133 empadronades a Hostalric) amb el resultat següent: “Genius Loci” (34.42%), “Esqueix” (26.42%), “Vellut” (19.78%), “Contra reforma” (12.47%), “Observatorium” (3.79%), “Perspectiva cavallera” (3.12%).
Un cop seleccionat l’equip d’arquitectes que assumirà la restauració del cavaller del Castell d’Hostalric, l’Ajuntament començarà a treballar ara amb els professionals guanyadors del concurs per a definir i dissenyar conjuntament el projecte definitiu. En aquest sentit, algunes de les idees i propostes que els hostalriquencs i hostalriquenques han fet arribar a través del procés participatiu s’incorporaran al projecte.
El jurat del concurs estava format per l’alcalde d’Hostalric, Nil Papiol; la regidora de Comunicació, Turisme i Patrimoni, Marta Roura; Jordi Casassayas, coordinador de Turisme d’Hostalric; la regidora del grup municipal Junts per Hostalric – Emociona’t, Marta Pagès; l’arquitecte municipal, Xavier Roman; la tècnica de Patrimoni de l’Ajuntament d’Hostalric, Montse Viader; Eva Tarrida, arquitecta de la Generalitat de Catalunya; Lluís Bayona, arquitecte de a Diputació de Girona; Mercè Berengué, Joan M. Viader i Maria Rubert de Ventós, arquitectes designats pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC); i el secretari Carles Mitjà.