
Hostalric i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, inauguren la Plaça M. Teresa de Gelcen
- 21 Setembre 2023
S’ha dut a terme el primer canvi del nomenclàtor per visibilitzar les personalitats femenines del municipi.
També s'ha celebrat un col·loqui-xerrada per buscar noves vies per superar les desigualtats de gènere.
Hostalric fa un pas endavant cap a la igualtat de gènere. Aquest dimecres, 20 de setembre, s’ha inaugurat la Plaça M. Teresa de Gelcen, a l’espai de davant de l’edifici Domus-Can Llensa, amb la presència de la consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, la Sra. Tània Verge i Mestre.
Posteriorment, La Domus de Can Llensa ha acollit el col·loqui-xerrada ‘Com fem d’Hostalric un poble per a totes’, un espai per compartir les inquietuds locals pel que fa a la vida comunitària i trobar noves vies de col·laboració entre la ciutadania, el teixit associatiu i les institucions municipals per superar les desigualtats de gènere. Les ponents d'aquesta trobada van ser la consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, la Sra. Tània Verge i Mestre; la mestra i exregidora d’Igualtat de l’Ajuntament d’Hostalric, Anna Noguera, i la sociòloga i educadora social, Elena Mialdea.
Txell Pujadas, regidora d’Igualtat de l’Ajuntament d’Hostalric, ha justificat l’acte: “Respon a la voluntat del govern per reivindicar el paper de les dones hostalriquenques, històricament invisibilitzades, en el desenvolupament de la vila”. Així ho va fer palès el consistori en aprovar el 6 de març d’enguany l’equilibri entre les personalitats femenines i masculines en la nomenclatura de les vies i espais públics municipals. Actualment, al municipi, només hi ha dos carrers que fan referència a les dones. Aquesta mesura va aprovar-se durant el transcurs de la ‘Setmana Lila’, dedicada a la igualtat de gènere i a la reivindicació dels valors del feminisme en el marc del 8-M.
Gelcen, fundadora de l’Orfeó Hostalriquenc
La figura que es destacarà en l’acte que tindrà lloc dimecres vinent és la de Maria Teresa de Gelcen Nusbaum (Prada del Conflent, 1875 - Barcelona, 1951). Gelcen, apassionada de l’art i de la música, va fundar el 1917 l’Orfeó Hostalriquenc, una entitat mixta de 60 cantaires que va tenir un impacte significatiu en el renaixement cultural del municipi. Però no només això: a través de l’orfeó, Gelcen va motivar la participació femenina a la vida cultural del poble. Era un gest trencador en la societat de l’època, on les dones eren criticades per la seva assistència a concerts i assajos municipals.
Gelcen fou, a més, parella de l’advocat i empresari Alfons Llensa, el fundador de la fàbrica de taps de suro de Can Llensa. La Manufactura de Tapones Alfonso Llensa va donar feina a més de 40 treballadors fins a les darreries de la Primera Guerra Mundial. Des de llavors, l’edifici ha estat destinat a usos municipals i cívics.
El de la Plaça M. Teresa de Gelcen és el primer canvi del nomenclàtor que es fa efectiu. Durant els mesos vinents es canviaran les plaques dels altres espais municipals aprovats, que inclouen la Plaça
de Roser Capdevila, a la Plaça del Bon Repòs; el canvi del Carrer Barcelona al Carrer Montserrat Casas; el Carrer Aurora Bertrana al que fins ara era el Carrer Pedraforca i un nou passeig en honor a la Marquesa de Cabrera. Tots ells contribueixen a retre homenatge a dones notables de la història
local.
L’ens encarregat de proposar el canvi de nomenclàtor ha estat la Comissió municipal del nomenclàtor, integrada per representants polítics, personal del consistori, historiadors locals i representants del teixit associatiu, i nascuda arrel del canvi aprovat al ple municipal. ‘Hostalric, temps de dones’ i el canvi en la nomenclatura s’emmarquen al Pla d’Igualtat 2020-2023, impulsat per la Regidoria d’Igualtat.