El Seminari d'Estudis Medievals d'Hostalric celebrarà la seva setena edició el mes de novembre
- 21 Abril 2021
Totes les persones interessades en presentar propostes de comunicació cal que omplin el formulari adjunt abans del 15 de juliol i l’enviïn per correu electrònic a l’adreça patrimoni@hostalric.cat.
Els pròxims 18 i 19 de novembre de 2021 tindrà lloc al municipi el VII Seminari d’Estudis Medievals d’Hostalric organitzat per l’Ajuntament i l’Arxiu Històric d’Hostalric, amb la col·laboració del Grup de recerca consolidat EMAC, Medieval i Modern de la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona i l’Institut de Recerca Històrica.
Enguany la convocatòria tindrà com a temàtica “La justícia a la Catalunya medieval!” i totes les persones interessades en presentar propostes de comunicació escrita cal que omplin el formulari adjunt abans del 15 de juliol i l’enviïn per correu electrònic a l’adreça patrimoni@hostalric.cat.
El VII Seminari d’Estudis Medievals d’Hostalric s’estructurarà en quatre sessions, cadascuna de les quals comptarà amb una ponència, seguida d’una selecció de comunicacions. Com ja és habitual, el contingut de les intervencions es publicarà a les actes corresponents.
“La justícia a la Catalunya medieval!”
Del concepte genèric de “justícia” es desprèn una temàtica molt complexa que incideix sobre múltiples vessants de la història i arrela profundament en l’art medieval. Són ben conegudes les proclames sobre una “justícia divina” que condiciona, en un context cristià dominant, les diverses geografies i temporalitats de la Catalunya i de l’Europa medievals. La mirada del Déu jutge plana sobre la realitat humana i tutela el seu destí des de la creació d’Adam i Eva, sigui en la dimensió ultraterrenal o en la terrena, en aquella que es delimita fora del temps o en l’extensió històrica que preveu un Judici Final.
En contrapartida, la “justícia humana”, sigui delimitada pel dret civil o el canònic, per un context profà o per escenaris sacres, descriu un ventall ric en les vessants documentals i afronta una història del dret que s’hereta en part del món antic.
Són molts els aspectes i els protagonistes a considerar, les confluències, les estructures i estatus socials, en un recorregut vers el judici i el seu valor que, delimitat com a forma d’impartir la justícia, pot unir les figures de jutges excepcionals, de magistrats i consellers, de testimonis, soldats, reus i botxins.
Cal interessar-se també pels símbols i escenaris de la justícia siguin reals o figurats, ja que detallen les formes del poder, els usos i les excepcions, les formes de la sentència i dels càstigs. Ens endinsem en una panoràmica de gran abast que encarna en fets reals, en mentalitats i en idees figuratives, que el VII Seminari d’Estudis Medievals d’Hostalric vol delimitar a partir de diverses línies d’estudi:
• La justícia en les estructures econòmiques, polítiques i socials.
• La resposta ideològica i l’evolució de les mentalitats.
• L’impacte del judici en la vida quotidiana i els costos per a la població.
• El reflex del tema en la producció i en les manifestacions artístiques.